Hoppa till sidans innehåll

Turneringsrapport från tennisgymnasiets gemensamma resa till Sundsvall Junior Cup

27 NOV 2013 17:14
I helgen (22-24/11) spelades Sundsvall Junior Cup. Tennisgymnasiet gjorde en gemensam och tränarledd resa till turneringen. Deltog från tennisgymnasiet gjorde Anna Rummel, Elin Gustafsson, Moa Lindström och Jessica Nordin och som ledare verkade Johnny Richtmann Lindahl.
  • Skapad: 27 NOV 2013 17:14

Anna Rummel gjorde två bra singelprestationer i klassen FSA (Flicksingel A). I första matchen ställdes Anna mot Othilia Brodin (Umeå TK). Att ställas mot en yngre spelare skapar ofta nervositet och försiktighet hos den äldre men i denna match visade Anna att hon kan följa en tydlig gameplan och drev upp tempot genom ett riktigt aggressivt djupledsspel (där Anna hela tiden sökte bollen) och segersiffrorna skrevs till 6-1, 6-0. I andra matchen ställdes Anna mot duktiga Ellen Selander (seedad etta i turneringen). Anna styr spelet i första set och kan med hjälp av ett aggressivt spel, och många vinnare, vinna setet med 7-5. Anna fortsätter sitt fina spel i inledningen av andra set och leder 4-3 och har gamebollar till 5-3 men blir lite försiktig och fortsätter inte det spel som har tagit henne till ledning, varpå Anna förlorar setet med 4-6. I tredje set höjer Ellen sitt spel ytterligare och Anna tappar i fotarbetet och svingspeed och därmed effekt på bollen och förlorar setet med 2-6 och matchen således med 7-5, 4-6, 2-6. Anna visar med sina prestationer i singel att hon är på rätt väg i sin övergång gällande spelidentiteten (från en försvars-/kontringsspelare till en mer aggressiv spelare) och denna förändring kommer på sikt, om den fortsätter, att möjliggöra bättre resultat på högre sverigenivå och det är ju mot nationell elit som siktet är inställt!

Moa Lindström var seedad och stod över första omgången i FSA. I andra omgången ställdes Moa mot Antonia Ekroth (rankad 15:e i Sverige bland 99:orna). Första set spelades i ett högt tempo och med stora svängningar (Moa vände tex 2-5 till 5-5 och hade gamebollar till 6-5) men tillslut kan Antonia vinna setet med 7-5. Utgången av första set skapar ett tydligt mentalt underläge för Moa i andra set och inledningsvis rinner gamen iväg lite väl enkelt. Trots att Moa stretar emot och försöker i slutet av andra set så skrivs förlustsiffrorna till 5-7, 1-6. Moa måste utveckla sitt taktiska sinne och kunna ändra matchbilden på ett helt annat sätt. Antonia är bevisligen en tempostark tjej och då måste Moa till en annan gång tempovariera lite mer, ta farten av bollen men samtid höja bollbanan så att Antonia får visa att hon behärskar detta spel också. Om en spelares gameplan (där man vill utnyttja sina styrkor i första hand) inte faller ut som man önskar måste man kunna ändra sitt spel på ett eller flera sätt, på så vis ”ställer man olika frågor till motståndaren”…klarar du det här…eller det här osv. Om motståndaren genom sitt spel svarar ja på samtliga kan man bocka och buga för då har man försökt allt som går och kan bara konstatera att man möter en spelare som är bättre oavsett hur matchbilden ser ut. Moas första kommentar efter matchen är dock skön: - ”Nu vill jag träna mera” (Moa har inte kunnat träna så mycket tennis pga en handledsskada). Den här inställningen lovar gott inför framtiden!

Elin Gustafsson mötte i första omgången andraseedade Linn Ehrenström, Linn som sedermera skulle sluta som turneringssegrare.  Elins prestation är fantastisk! I första set spelar Elin i mina ögon bra och utmanar Linn på stenhårda och tempofyllda dueller och vinner också en hel del poäng. Gamen är jämna men Linn är starkare i de avgörande lägena i gamen och vinner första set med 6-1. I andra set så spelar Elin sitt livs tennis. Elin får ut hela sitt kunnande och leder i andra set med 4-3 och har gamebollar till 5-3 men Linn vinner setet med 6-4 och därmed matchen med 6-1, 6-4. Det är dock otroligt roligt att se med vilken oräddhet och respektlöshet som Elin går in mot Linn. Elins tuffhet i slagduellerna sätter Linn under en stor press och flera på läktaren kan konstatera att Elin har gått framåt väldigt mycket under sin första tid på tennisgymnasiet, kul!! Elin har jobbat mycket med slagtekniken under hösten och det är väldigt roligt att se att det kan fungera även på match och i ett riktigt högt tempo. Keep up the good work Elin så kommer även de resultatmässiga framgångarna, förhoppningsvis redan till helgen då Elin spelar Scandic Gefle Open.

Bästa resultaten under helgen gjordes i dubbel. Jessica Nordin (som pga efterhängsna skador endast spelade dubbel) spelade tillsammans med Anna Rummel och de slog i första omgången ut Edna Spahic och Sandra Anglesjö, från gymnasiet i Kramfors, med 6-3, 6-3. I semifinalen tog Jessica och Anna en välmeriterad seger mot andraseedade Linn Ehrenström/Antonia Ekroth. Efter att ha förlorat första set stort (1-6) vänder Anna och Jessica matchen och vinner andra set med 7-5 och supertiebreaket med 10-8. Vändningen i denna match kom av att Anna och Jessica blir mycket mera aktiva vid nät och tar på detta sätt tag i matchen. Detta är dubbel när den är som allra bäst och då kan två lite sämre singelspelare slå två bättre genom att de spelar just dubbel och tar vara på de möjligheter som ges i denna spelform. I finalen ställdes Anna och Jessica mot förstaseedade Ellen Selander/Jessika Berglund. Tyvärr så upprepar inte Anna och Jessica sitt fina spel från semifinalen och förlorar därmed finalen med 6-2, 6-3. Anna och Jessica utnyttjar inte banans bredd (korridorerna) i crosspelet och har för lite effekt i slagen och således kan Ellen och Jessika dominera vid nät.

Sammanfattningsvis kan man säga att träningsupplägget inför turneringen, som var upplagt efter att spelarna skulle nå en viss formtopp i samband med tävlingen, skapade flertalet bra prestationer men inte riktigt de resultat som vi siktar på. Samtidigt finns ett gäng omständigheter att beakta, tuffa lottningar (en riktigt bra nivå med många och bra spelare framförallt i FSA) och rejäla förkylningar (Anna och Elin) men ambitionen är naturligtvis att på sikt ska liknande omständigheter INTE få förhindra även goda resultat.

Skribent: Johnny Richtmann Lindahl
kontakt: Simon Elfving
telefon: +46 (0)70 265 53 41
e-post: This is a mailto link
webb:
http://tg.tennisnorr.se

Postadress:
Svensk Tennis Norr
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Besöksadress:
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Kontakt:
Tel: +46705628279, +46705628279
E-post: This is a mailto link