Hoppa till sidans innehåll

Tennisgymnasiet på träningsläger i Bulgarien

24 JUN 2014 23:33
Tennisgymnasiet (Anna, Elin, Moa, Jessica) åkte tillsammans med särskilt invalda spelare, i åldern 15-18 år, från Tennis Region Norr till Bulgarien (Burgas). Totalt handlade det om 14 spelare och tre ledare. Ledare på resan var Jens Nilsson, Bertil S
  • Uppdaterad: 24 MAR 2015 10:49

Huvudsyftet med träningslägret var att motverka dropout (dvs att spelare slutar alldeles för tidigt med tennis). Utöver detta handlade det självklart om att utbilda spelare såväl praktiskt som teoretiskt, både på och utanför tennisbanan. Detta renderade i en späckad vecka med ca 4 timmar tennis/dag, 1 timme fys/dag och en rad sidoaktiviteter såsom shopping, dagsutflykter till Sunny Beach, bad på ett vattenland mm. Vår förhoppning när det gällde att motverka dropout är att detta läger (och eventuella framtida liknande sådana) ska uppfattas som mer än ett vanligt läger, ett äventyr som man längtar efter från ett år till ett annat och därigenom orkar fortsätta satsa på sin tennis. Vår förhoppning när det gäller själva spelarutbildningen är att varje spelare ska lära sig några nya saker (alltifrån rent tekniska bitar, till upplägg av träning mm) och helst ta med dem hem i sin framtida vardag. Några centrala budskap till gruppen under veckan var:

- TÄVLA I SAMBAND MED TRÄNING! Detta ska i första hand inte tolkas som att man primärt ska besegra sin motståndare utan att man alltid har ett personligt mål med varje enskild övning och också att man har vänt på myntet och är beredd att göra vad som krävs för att nå målet.

- KVALITEN PÅ TRÄNINGEN KOMMER ALLTID FÖRE KVANTITETEN! Träna så många timmar/vecka som du orkar hålla kvalité på. Naturligtvis bör detta stegras successivt med ålder, mognad etc. Allmänna ledord här är; noggrannhet, hög svinghastighet genom ett aktivt benarbete, många fotisättningar, ta ALLTID BOLLEN PÅ EN STUDS! mm

- SPELA MYCKET MATCH (poäng)! Om du har en bra teknik så ska du träna det du vill bli bra på så mycket som möjligt, och är det match så behöver man få möjligheten att spela mycket poäng på träning. OBS: Det viktiga är att det INTE sparas på resurser i detta sammanhang utan att spelarna får de ”stöd” (läs behöver reflektera) som de behöver.

- VÅGA TA EGNA BESLUT! Du bor i din egen kropp! Om du känner dig pigg/sliten etc så KOMMUNICERA rakt och ärligt med din tränare så anpassar han/hon träningsmängd/träningsinnehåll etc utifrån dina behov (självklart måste detta ske i olika grad utifrån gällande resurser). Var dock ärlig mot dig själv och din omgivning och lär dig känna skillnaden mellan ”god” (läs träningsvärk) och ”ond” smärta (läs tex överbelastning).

- SPELAREN SKA HELA TIDEN KÄNNA SIG UTMANAD! Om detta är svårt pga heterogena grupper etc så kan två spelare samtidigt spela mot en spelare alt en spelare stå i ett hörn medan den andre spelaren täcker hela banan och genom detta får tempoträning osv.

Spelarna var, visade det sig i utvärderingarna, generellt sett väldigt nöjda med lägret. Om detta är det bästa sättet att motverka dropout kan bara framtiden utvisa. De signaler vi fått från spelarna är att de är väldigt positiva till liknande läger i framtiden. I skrivande stund pågår en utvärdering bland ledarna i en förhoppning om att kunna dra lärdomar och göra små justeringar i syfte att optimera eventuella framtida utlandsläger.

Direkt efter avslutat träningsläger åkte i princip hela gruppen till tävling i Skummeslöv. Ledare i Skummeslöv är jag. Hur det kommer att gå där har jag i skrivande stund inte hela svaret på så i detta ärende får jag återkomma i ett senare inlägg.

Skribent: Johnny Richtmann Lindahl
kontakt: Simon Elfving
telefon: +46 (0)70 265 53 41
e-post: This is a mailto link
webb:
http://tg.tennisnorr.se

Postadress:
Svensk Tennis Norr
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Besöksadress:
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Kontakt:
Tel: +46705628279, +46705628279
E-post: This is a mailto link