Hoppa till sidans innehåll

Framgångar för tennisgymnasiet i Scandic Umeå Indoor Open

30 JAN 2014 11:42
Den gångna helgen (24-26/1) spelades Scandic Umeå Open. Anna Rummel, Elin Gustafsson, Amanda Olofsson och Moa Lindström deltog och representerade, förutom sina klubbar, tennisgymnasiet vid Dragonskolan i Umeå. Med tre av fyra spelare i semifinal i Damsingel A får resultaten anses som mer än godkända.
  • Skapad: 30 JAN 2014 11:42

Amanda Olofsson ställdes i första matchen mot träningskompisen och sparringpartnern Stina Engberg (Söderhamn TS). Amanda förlorarar ett tight första set med 6-7 (trots klar ledning i tiebreak) men lyckas starkt nog fortsätta tro på seger i andra set som Amanda spelare hem med 6-3. I slutet av avgörande set tryter orken något för Amanda och Stina kan vinna det med 6-4. Därmed är matchen förlorad med 6-7, 6-3, 4-6.  

Anna Rummel hade en på papperet väldigt svår inledningsmatch mot unga men väldigt duktiga Elin Nordin (Öviks TK). Anna visade styrka då hon bemästrade de förväntningar och den press som lätt uppstår i dessa matcher och spelade en väldigt smart procenttennis vilket ledde till klara segersiffror; 6-0,6-2. I kvartsfinalen väntade Stina Engberg i en på förhand oviss match. Matchen blev precis lika jämn och spännande som förväntat. Vid 4-4 i avgörande set och 15-40 i egen serve så visar Anna upp en väldig sinnesnärvaro och en smartness och inser att hon behöver ändra sitt spel och bli mera offensiv igen (något som Anna var inledningsvis av matchen men tappade efterhand). Denna lilla taktiska förändring vänder matchen på nytt och Anna står som vinnare med siffrorna 6-3, 1-6, 6-4. I semifinalen ställs Anna mot, sedermera slutgiltiga segraren, Fredrikke Karst (Kramfors Tennis) och Anna inleder mycket noggrant och tar hem första set med 6-3. Fredrikke höjer sitt spel i andra och vinner det med 6-4. I tredje set så lyckas Anna inte riktigt mobilisera den mentala kraften som krävs och setet förloras med 1-6 och därmed matchen med 6-3, 4-6, 6-1.

Elin Gustafsson ställs också hon inför en knepig inledningsmatch, motståndare är nämligen duktiga men två år yngre Ida Åström (Umeå TK). Elin håller, trots nervositet, ihop spelet helt okej och vinner mot en vilt kämpande Ida med 6-3, 6-4. I kvartsfinalen möter Elin Julia Keranovic (Vårö TK) i en på förhand väldigt öppen och oviss match. Elin, som förlorade senaste mötet spelarna emellan, gör dock en utmärkt insats och spelar helt enligt gameplan och vinner med klara 6-1, 6-1. I semifinalen stöter Elin på för tufft motstånd genom tennisgymnasiets och Öviks Moa Lindström. Elin tar med sig gameplanen från matchen mot Julia men denna passar Moa utmärkt och Moa gör en väldig stark insats och vinner 6-1, 6-0 (mer om det nedan).

Bästa resultatet under helgen stod Moa Lindström för. Moa stod som förstaseedad över första omgången. I kvartsfinalen mötte Moa sparringpartnern Maja Andersson (Falu TK) och Moa spelar tung tennis i ett högt tempo och vinner första set med 6-1. I andra set höjer dock Maja sitt spel men Moa höjer sin nivå ytterligare när setet drar ihop sig mot sitt avgörande och vinner det med 7-5 och således matchen med 6-1, 7-5. I semifinalen mot Elin Gustafsson så imponerar Moa stort och spelar aggressivt men samtidigt procenttennis. Denna kombination är något som Moa jobbat med på sistone och det är kul att se att Moa kan tillämpa det på match (eller delar av matcher) redan nu. I finalen spelar Moa en bländande tennis fram till 4-0, vinnarna avlöser varandra och Frederikke ser inte ut att kunna hantera det höga tempo som Moa driver upp. Vid ställning 4-0 och framöver tappar Moa något i noggrannhet och i beslutsfattandet samtidigt som Frederikke höjer sitt spel (speciellt den defensiva delen). Moa har dock fortsättningsvis en hel del chanser i form av gamebollar men tappar första set med 5-7. I andra set tappar Moa sitt procenttennistänk, bland annat till följd av att Frederikke uppvisar en riktigt tight defensiv, och lyckas inte ändra sitt spel tillräckligt mycket för att störa Frederikke och matchen förloras med 5-7, 1-6. Matchen och turneringen har dock givit många tydliga svar och ytterligare förtydligat vad Moa är bra på och vad Moa behöver jobba mer på. På så vis blir denna match ett bra avstamp och riktmärke för framtiden för Moa.

Intressant att tillägga till ovanstående är att tjejernas tränare i lyftteknik (Malin) kom och såg tjejerna spela. Där och då fick jag och Malin bevittna och prata igenom vilka fysiska krav som ställs på en tennispelare i allmänhet och på var och en av våra tjejer i synnerhet (för det skiljer sig ganska mycket beroende på spelidentitet etc). Detta ska i sin tur leda till en ytterligare individualisering av träningen. I skrivande stund har tjejerna precis fått individualiserade och periodiserade styrketräningsupplägg.

Tre av fyra spelare i semifinal får naturligtvis betraktas som väldigt positivt. Tyvärr saknades den där lilla ”pricken över i:et”, i form av en turneringsseger. Turneringssegrar är dock inte något som bara trillar ner i knäna på oss utan det är genom hårt jobb i vardagen vi ska förtjäna dessa segrar. Vi kommer att gå in i en tuff grundträningsperiod nu och en tid framöver och denna ska förhoppningsvis leda oss mot klassegrar framöver.

Skribent: Johnny Richtmann Lindahl
kontakt: Simon Elfving
telefon: +46 (0)70 265 53 41
e-post: This is a mailto link
webb:
http://tg.tennisnorr.se

Postadress:
Svensk Tennis Norr
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Besöksadress:
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Kontakt:
Tel: +46705628279, +46705628279
E-post: This is a mailto link