Hoppa till sidans innehåll

Första omgången av provspel genomfört

27 OKT 2013 22:36
Nytt för i år på tennisgymnasiet vid Dragonskolan i Umeå är att eventuella framtida spelare erbjuds möjligheten att komma och delta i verksamheten parallellt med att ordinarie undervisning pågår. Denna möjlighet togs omedelbart av fem av tio sökande elever.
  • Uppdaterad: 24 MAR 2015 10:49

Det syntes direkt att det var ett taggat gäng som anlände till teorisalen. Gruppen bar på många frågor och funderingar kring vad det innebär att studera vid tennisgymnasiet Dragonskolan i Umeå och de fick dessa utförligt besvarade av en 2:a-års-elev. Därefter följde en föreläsning på forskningsmässiga grunder gällande vilka krav som ställs på en tennisspelare (en sk kravanalys) vilket senare ledde över till en teoretisk beskrivning av den kapacitetsanalys som skulle genomföras under dagen (alltså en teoretisk genomgång kring hur vi senare under dagen skulle mäta respektive spelares framförallt fysiska kapacitet).

 

Efter teorin utfördes en noggrann tränarledd uppvärmning varpå inbollning och några utvalda tennismässiga basövningar tog vid. Allt detta var ett led i att komma såväl förberedd till de grenspecifika fystesterna (kastövningar och tennisspecifika snabbhetsövningar) som möjligt. De generella resultaten vid de grenspecifika fystesterna imponerade och visar att flera av spelarna har kommit långt framförallt när det gäller just tennisspecifik snabbhet. Tennisspecifika rotationskast med medicinboll var dock allmänt sett ett något underutvecklat område.  

 

Efter de första fystesterna var det dags för lunch och rundvandring på Dragonskolan. Spelarna fick ett litet tillfälle att lära känna miljön på skolan, att bekanta sig med lokaler etc. Därefter var det dags för styrketester och om de grenspecifika testerna ovan gav en relativt samlad positiv bild så spretade resultaten något mer i just detta avseende.

 

Efter styrketesterna tränade killarna tennis medan tjejerna sprang Coopertestet (3000 meter) och körde rörlighetstester och senare på dagen gjordes precis tvärtom. Resultaten på Cooper och rörlighet visar på en klart spridd färdighetsnivå.

 

Den långa dagen avslutades med en gemensam middag på italienskt vis. Därefter började uppladdningen inför nästa dags prövningar…

 

Två tennispass och individuella samtal fanns på tisdagens agenda. Till tränarteamet Niklas Fjeldstad och Jonny Richtmann Lindahl anslöt då Bertil Sundman från Tennis Norr. Stationsbaserad tennisträning följde med alltifrån individuell teknik, fokus på serve och returspelet samt tempoträning till ”upptempo-musik”. Dagens andra pass bestod i huvudsak av matchträning mot sparring från UTK:s a-lag (Sami Khelifi och Johan Nilsson).

 

Dagen avslutades med individuella samtal med möjlighet till reflektioner från såväl spelare som tränare. Samtalet spände över alltifrån förväntningar kontra utfall av detta provspel till av mig rekommenderade individuella fokuspunkter (förbättringsområden) under den närmsta framtiden samt resultatmålsättningar i enlighet med smartmetoden.

 

Mot bakgrund av att i princip alla de ovan nämnda spelarna är eller har varit skadade (flera av dem på flera olika ställen) så vill jag här slå ett slag för fysträning! Efter en genomgång av respektive spelares träningsvecka och träningsupplägg så kan vi konstatera att de spelar en hel del tennis med en hög och ensidig belastning men flera av dem kör ingen eller alldeles för lite strukturerad grundfysträning. Fick jag skicka med en enda gemensam rekommendation så skulle det bli att tänka träningsförhållandet 60% tennis och 40% fys (och det sistnämnda med ett individuellt fokus på problemområden framtagna utifrån befintliga testresultat). Inom kort (förhoppningsvis under vecka 44) kommer jag att kontakta respektive spelares huvudtränare hemma i föreningen och förmedla det vi har sett under detta provspel såväl när det gäller mjuka som hårda fakta (alltifrån inställning, tennisteknik, fysresultat etc).

 

Sammantaget vill jag trycka på att vi hade två intensiva kanondagar med bra tennisspelare men ännu bättre människor som vi förhoppningsvis får jobba mycket, mycket mer med framöver. Tack ska ni ha!!

 

PS: En andra provspelsvecka kommer att hållas under vecka 47. Om du har fått en inbjudan sedan tidigare men ännu inte varit och provspelat så får du gärna höra av dig till Niklas Fjeldstad. Använd den mailadress som stod på inbjudan. 

Skribent: Johnny Richtmann Lindahl
kontakt: Simon Elfving
telefon: +46 (0)70 265 53 41
e-post: This is a mailto link
webb:
http://tg.tennisnorr.se

Postadress:
Svensk Tennis Norr
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Besöksadress:
Öviks TK, Eriksgatan 2
892 51 Domsjö

Kontakt:
Tel: +46705628279, +46705628279
E-post: This is a mailto link